Praca z dzieckiem z rodziny wieloproblemowej. Diagnoza rodziny.

Cel kursu

Szkolenie przeznaczone jest dla przedstawicieli jednostek samorządu terytorialnego i kadr systemu wspierania rodziny oraz pieczy zastępczej oraz osób chcących poszerzyć swoją wiedze w tym zakresie.

Liczba godzin8
WymaganiaGrupami docelowymi projektu są przedstawiciele JST i kard systemu wspierania rodziny i pieczy zastępczej oraz służb zaangażowanych w realizację zadań wynikających z ustawy z dnia 9 czerwca 2011r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej w zakresie realizacji niniejszej ustawy (zatrudnieni, współpracujący, pracujący na rzecz).
CertyfikatZaświadczenie

Szkolenie umożliwi Ci rozwój umiejętności diagnozowania rodziny wieloproblemowej, podniesienia zdolności rozpoznawania potrzeb dziecka i sposobach ich zaspokajania. Odnajdywania mocnych stron dziecka i jego rodziny. Umiejętności analizy kryzysu w rodzinie oraz analizy kompetencji i zasobów. Budowania genogramu i ekomapy z użyciem profesjonalnych symboli. Posługiwania się metodyką pracy z klientem opartą na podejściu wzmacniającym i skupionym na rozwiązaniach.

Przekażemy Ci wiedzę na temat: podstawy wiedzy o rodzinie w ujęciu systemowym, zasadach tworzenia diagnozy rodziny i koncepcji pracy na zasobach dziecka i rodziny. Pogłębimy Twoją wiedzę na temat teorii kryzysu w rodzinie oraz praktycznych ćwiczeń analiz i przyczyn kryzysu. Nabędziecie umiejętności odnajdywania mocnych stron dziecka, rozpoznawania potrzeb dziecka i rodziny oraz sposoby ich zaspokajania, motywowania rodziny do zmiany oraz tworzenia ekopamy.

CHCESZ WZIĄĆ UDZIAŁ? SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!